Saturday 21 January 2017

Konečně mám uklizeno...

...déle jak na dvě hodiny. 
Když mi o této knize říkala sestřenka, byla jsem zároveň nadšená, ale také dost skeptická. Protože kdo to kdy slyšel, že by vám kniha pomohla s úklidem?! Světe div se, pomohla (mně tedy rozhodně). 

...for more than two hours.

When my cousin told me about this book, I was excited, but also quite skeptical. Because who ever heard that book could help you to clean your house/room?! But surprise, it helped (definitely to me).

Marie Kondo - Zázračný úklid
Marie Kondo - The Life-Changing Magic of Tidying



Knihu jsme si koupily dohromady s mamkou hned po vánocích a udělaly si tak opožděně radost. Četly jsme ji průběžně, ale já tak nějak rychleji, a tak jsem knihu dočetla někdy před dvěma týdny. Začala jsem uklízet už v průběhu čtení, jelikož kniha je rozdělená na různé kategorie, podle kterých se postupuje - oblečení, knihy, papíry...
Hlavním kritériem, kterým se máte podle autorky řídit je to, jestli vám daná věc dělá či nedělá radost. Jak prosté, že ano? Vždycky jsem se snažila vymýšlet jak to udělat, abych měla uklizeno na delší dobu a ono stačí se zamyslet nad tím, co vám DOOPRAVDY dělá radost.
Začala jsem tedy s oblečením. Všechno jsem to vyházela na podlahu a nepřestávala se divit, kolik toho vlastně mám, i když většinou nosím jen dva svetry, dvě mikiny a pár triček. 
Rozhodla jsem se to vytřídit na tři kategorie - vyhodit, poslat dál a nechat si. Spousta věcí šla rovnou do popelnice, ale pak tady byla obrovská kupa toho, co už mi nedělalo radost, ale bylo mi líto se toho jen tak zbavit. Takže jsem aktualizovala můj vinted a spoustu věcí tam nahrála. Takže pokud se třeba budete chtít podívat, dala jsem vám tady odkaz.

We bought the book together with my mum right after Christmas. We read it regularly, but I somehow faster, so I finished the book some two weeks ago. I've already started to clean up during the reading because the book is divided into different categories according to which the proceeds - clothes, books, papers ...
The main criterion, which according to the author you have to manage it, is - does it make you happy or not? How simple, right? I've always tried to think how to do it to have my room cleaned for a long time and it is enough to decide about what does REALLY make you happy.
So I started with clothes. I threw everything on the floor and was so surprised to how much clothes I actually have, even if I usually wear two sweaters, two sweatshirts and a couple of shirts.

I decided to sort it into three categories - throw them in the trash, send it away and let it in my wardrobe. A lot of things went straight into the bin, but then there was a huge pile of what did not make me happy, but I was sorry about them. So I updated my vinted and recorded a lot of stuff there. So if you want to, you can look there, I gave you a link here.




Můj plán byl tady dát fotky před a po, ale u oblečení jsem to bohužel nějak zazdila, takže je tady jen fotka po. Každopádně jde vidět, že moje skříň není nijak přecpaná a rozhodla jsem se i pro japonský styl skládání oblečení podle Marie Kondo (autorky knihy). Dost se mi to osvědčilo a oblečení už není tak pomačkané, jako když bylo jedno na druhém. 

Druhým krokem byly knihy. Toho jsem se obzvlášť bála, jelikož jako milovník knih jsem si neuměla představit, že se některé z nich vzdám. Ale když jsem je pak všechny vyskládala na podlahu a dala se do jejich prohlížení, tak možná i třetina padla na kupku - poslat dál. Ještě že existují stránky jakou je Databaze knih a já tak už velkou část z nich mohla poslat k nějakým novým majitelům, kterým teď určitě dělají radost.

My plan was put here pictures before and after, but I unfortunately somehow bricked it, so there is only a picture "after". Anyway you can see that my wardrobe is not crowded and I decided for Japanese style of folding clothes by Marie Kondo (author of the book). It works amazing and clothes are not as wrinkled as were before.


The second step were books. I was really worried about it because as a lover of books, I could not imagine that I would give up some of them. But when I put them all onto the floor and began to classify them, perhaps even a third fell on the pile - send it away. I am really happy that there are sites such as database of books, so I could a lot of them send to any new owners, who are now more happy than I was about them.







Moje knihovna dost prokoukla. A konečně mám na očích to, co jsem ještě nečetla, pro což jsem vyhradila zvláštní poličku. Nejvíc mě těší, kolik mám teď volného prostoru, takže pokud mi nějaká kniha přibude, nemusím se bát, že bych ji neměla kam dát (básničky mi vždycky šly :D). 

Další kategorie u mě už nebyly tak drastické, ale můj celkový počet vyhozených odpadkových pytlů se vyšplhal až na 26. A víte co? Nedokážu pochopit, kde jsem ty věci všechny měla, protože zase tak prázdno tady rozhodně nemám. 

My bookcase looks much better. Finally, I have an eye on what I should read, for which I had reserved a special shelf. I am most happy that now I have free space, so if I will get or buy a new book, I would not have to be worried about anyplace to put.


Another category for me were not so drastic, but my total number of discarded garbage bags climbed to 26 and you know what? I can not understand where I had all of those things, because my wardrobe is not much empty.




Co pro mě byl vždy největší problém? Stůl. Ty "před" fotky jsou už trošku přehnané, jelikož jsem tam při úklidu naházela spoustu věcí s větou "To vytřídím potom". Ale i tak se mi nikdy úplný pořádek na stole nedařil. Je to totiž takový odkládací prostor, kam se toho vleze a pak najedou nemůžu najít laptop. 

No ale s tím je teď už konec! I po dvou týdnech od přečtení knihy se mi stále daří udržovat pořádek a díky tomu se mi tam i lépe funguje. Takže #winwin. I když jsem tomu na začátku moc nefandila, jsem moc ráda, že jsem knize dala šanci.

What has been for me always the biggest problem? Table. These "before" pictures are a little exaggerated, because I put there a lot of things with the sentence "This sort out then." But even so, my table was never a full order. It is such a great place, where I can put whatever and then at once I can not find even a laptop.

Well, it is now over! Even two weeks after reading the book, I still have my room cleaned and thanks to it I can work there better. So #winwin. Even though I was not a big fan at the beginning, I'm really glad I gave a chance to this book.

Jsem moc ráda, že jste dočetli až sem a pokud máte další dotazy, nebo jakýkoliv jiný poznatek k článku, dejte mi je vědět dolů do komentářů. Uděláte mi tím radost.

10 comments:

  1. A nechceš přijít ke mně a takhle krásně mi to uspořádat? Mam ve skříni taky pěknej bordel :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, mě to i docela bavilo, ale problém je v tom, že člověk to musí absolvovat sám a určit si, co mu dělá radost 😊

      Delete
  2. No nevím, nevím, jestli by mi knížka pomohla v uklízení :D s mojí leností bych se nedostala ani k tomu přečtení si, jak mám vlastně uklidit :D ale je to zajímavé, že to takhle funguje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Tím jsi mě hrozně rozesmála. :) Ale fakt je to třeba zkusit. Na začátku jsem taky nevěřila, že by mi to mohlo pomoct. :)

      Delete
  3. Mě nejvíce nakopnou k uklízení vlogy, kde někdo uklízí :D jsem pak úplně motivovaná, ale déle jak 1-2 měsíce se mi to nedaří udržet (většinou skříň) U stolu skoro nežiju, ale i tak je to taky takové to místo, kde všechno v průběhu týdne odložím až je tam hromada krámů. A to nemluvím o židli, aneb všichni máme doma takovou židli, kam naházíme všechno oblečení :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu židli znám, u mě je to teda spíš křeslo no. :D Každopádně koukat na uklízecí vlogy jsem nezkoušela, takže pokud se mi nějakou náhodou ještě vytvoří v pokoji nepořádek, tak to určitě vyzkouším. :) :D

      Delete
  4. no páni!! :O tak tu knihu chci!! a pokoj vypadá fakt skvěle..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji. :) Rozhodně si ji pořiď, vážně se to vyplatí. :) A pak dej vědět, jestli to pomohlo. ;)

      Delete
  5. U mě je hlavní problém křeslo a stůl, tam se mi hromadí nejvíce věcí a když už na nich není místo, tak se bordel rozšiřuje dále a dále... ale na úklid prostě musím mít náladu :/ jinak mi to nejde a dělám vše jiné než uklízím:D ta knížka vypadá zajímavě a zajímavé mi přijde hlavně to skládání, to prostě stočíš do ruličky?

    www.double-claire.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, já to tak právě taky měla, ale potom se mi stávalo, že jsem tam raději chodila jen přespávat, protože se mi tam hrozně blbě existovalo, takže jsem to chtěla změnit. :)
      Skládání jsem se učila podle youtube videa: KonMari https://www.youtube.com/watch?v=Lpc5_1896ro

      Delete

Chceš být v podcastu?

Contact Me
Tereza Hrubá
If you can dream it, you can do it.
Ostrava, Czech republic